Hur du hittar dina Aha-ögonblick och nyckeln till att uppnå BRAND

1
Hur du hittar dina Aha-ögonblick och nyckeln till att uppnå BRAND

Även om det har varit minst sagt stressigt att uthärda pandemin, har jag lärt mig en mängd lektioner som jag aldrig kommer att glömma. En av de största är att jag är det, gilla det eller inte inte slutade till hemundervisning fyra barn samtidigt som de försökte arbeta hemma. Men mest av allt har pandemin förstärkt min känsla av tacksamhet för det liv jag lever – och det liv som min familj lever.

Till exempel, när skolor började stängas och hela landet låstes upp, behövde varken min fru, Mandy, eller jag missa jobbet eller kämpa för att hitta barnomsorg. När jag arbetar med min blogg, min podcast och andra satsningar på mitt hemmakontor, stannar min fru redan hemma med barnen och har gjort det i flera år.

Och när ekonomin avstannade och börsen föll som en sten, behövde vi aldrig undra hur vi skulle betala våra räkningar eller vad framtiden kan komma att innebära. När allt kommer omkring har vi en välfylld krisfond och har massor av passiva inkomstströmmar som inte är knutna till en arbetsgivare eller aktiemarknaden en viss dag.

Poängen: Pandemin har påmint mig om allt jag har att vara tacksam för, inklusive den sinnesfrid som kommer med ekonomiskt oberoende.

Att lära mina barn om ekonomiskt oberoende

Hur som helst, en del av mig har alltid varit orolig för att mina barn inte skulle få lära sig samma ekonomiska lektioner som jag gjorde – åtminstone inte på samma sätt. På grund av den situation vi befinner oss i har mina barn aldrig riktigt bott i ett blygsamt hem, och de har aldrig behövt gå utan. De har aldrig varit i en situation där vi försöker sträcka ut matvarorna i ytterligare en vecka fram till lönedagen, och faktiskt har pandemin fått oss att lita mycket mer på hämtmat och matleverans än vad vi normalt gör.

Oavsett vilket, jag tog nyligen lite tid på en av våra hemundervisningsdagar för att kartlägga vad som krävs för att driva och betala för ett hushåll åt mina barn.

Att skriva ut allt

På en gigantisk whiteboardtavla på mitt kontor skapade jag en lista över de flesta av våra hushållsräkningar – våra bolånebetalningar, transportkostnader, telefoner, bensin, försäkringar, allmännyttiga tjänster och alla skatter vi betalar. I en annan kolumn skrev jag ett grovt exempel på hur mycket inkomst det faktiskt skulle ta för att täcka dessa räkningar.

Därifrån pratade jag med barnen om våra hushållsönskemål eller saker de föredrar att ha. Mina barn gick vidare och lade till skor till listan, en Xbox och några dockor.

Vid ett tillfälle började barnen ställa frågor om var pengarna för våra räkningar egentligen kommer ifrån. Jag förklarade att medan jag fortsätter att arbeta med min podcast och blogg och andra affärsprojekt, är majoriteten av våra inkomster mestadels passiva – som att jag faktiskt inte arbetar för det och jag får inte längre betalt av en arbetsgivare.

Och i det ögonblicket började jag förklara för dem mina tankar om ekonomiskt oberoende – vad det betyder för mig och hur vi faktiskt kom till den punkten.

Medan mina barn var trötta på att pappa undervisade och knappt lyssnade då, hade de några tankar om ekonomiskt oberoende. Jag förklarade för dem att om de kunde spara massor av sin inkomst under sina tidiga arbetsår, kunde de investera i passiva inkomstströmmar som de kunde lita på i årtionden efter det.

Vi pratade också om hur säkert det kan kännas att ha tillräckligt med pengar gömda för att klara sig, och att inte behöva förlita sig på en arbetsgivares nycker eller ett JOBB för att överleva.

Hur jag insåg att vi var ekonomiskt oberoende

Allt detta fick mig att tänka på när jag visste att vi var ekonomiskt oberoende, och de “aha-ögonblick” jag hade på vägen. Vår resa mot ekonomisk trygghet skedde trots allt inte över en natt, även om det ibland känns så.

Men innan jag delar hur jag visste att vi inte behövde oroa oss för pengar, vill jag förklara vad jag tror att ekonomisk frihet egentligen är, baserat på en anteckning som jag skrev på min whiteboard för våra barn.

Vad ekonomiskt oberoende är (och vad det inte är)

För mig handlar ekonomiskt oberoende inte om att tjäna så mycket pengar du absolut kan, och det handlar inte om hur mycket som finns på ditt bankkonto, bilen du kör eller storleken på ditt hem.

Istället, ekonomiskt oberoende handlar om val.

Utifrån det sätt jag tolkar FIRE-rörelsen handlar ekonomiskt oberoende om att kunna välja var man jobbar och vad man jobbar med, att ha förmågan att spendera sin fritid hur man vill och att leva livet på sina egna villkor. Det handlar om att inte behöva gå till ett jobb du hatar, och att fortfarande ha pengarna du behöver för att betala räkningar och leva bekvämt, oavsett.

Vidare innebär ekonomiskt oberoende att kunna ha valfriheten utan oro, utan stress och utan ångest – åtminstone när det gäller att betala räkningar.

Mina Aha-ögonblick

Så, vilka är “aha-ögonblicken” som hjälpte mig att inse att vi hade blivit välsignade med allt vi behöver – att vi är ekonomiskt oberoende?

I verkligheten har det varit många små saker under det senaste decenniet eller så — saker som att kunna hyra två hotellrum eller en stor Airbnb varje gång vi reser, och att inte behöva oroa oss för om vi har råd. Jag har trots allt fyra barn, och min fru och jag gör det inte vill sova i ett hotellrum fyllt sex personer djupt.

Ett annat stort ögonblick vi hade var första gången min fru och jag maxade våra gamla Roth IRA-konton samtidigt som vi finansierade våra 401(k)s fullt ut, vilket hände tidigt i vårt äktenskap.

Sedan var det året vi började bygga vårt första “drömhus”, som vi bodde i innan det vi bor i nu. Vårt “förrättshem” var cirka 1 900 kvadratmeter och vi bodde där ett bra tag. Men vi började bygga vårt 5 000 kvadratmeter stora drömhus precis innan vår andra sons födelse – vi lade till och med in en pool strax efter det.

Det här var när vi var i början av 30-årsåldern och att bygga på den tiden verkade bara som en dröm som gick i uppfyllelse. Vi började till och med bygga vårt nya hem innan vi sålde vårt gamla, vilket bara var möjligt eftersom vi hade våra ekonomiska ankor på rad.

Andra viktiga “aha”-ögonblick längs vår resa mot ekonomiskt oberoende var:

  • De många gångerna jag tackade nej till lukrativa jobberbjudanden och möjligheter så att jag kunde fortsätta att förfölja mina egna drömmar
  • När jag insåg att jag kunde ta två veckor ledigt för att köra min familj till Grand Canyon i en husbil – och jag gjorde det!
  • När jag har tjänat mer pengar på en månad än vad mina föräldrar brukade tjäna på ett helt år (eftersom mina föräldrar nådde runt $40 000 till $50 000 per år under sina arbetsår)
  • Insåg att jag hade pengar att spara för att köpa min barndoms drömbil (en gul Lamborghini!), om jag verkligen ville
  • Den gången jag sålde en minoritetsandel i ett av mina företag och fick den största check jag någonsin fått hittills
  • Första gången jag betalade $400 för ett par Jordan-skor utan att ångra eller stressa, vilket faktiskt hände för bara några år sedan!

Lustigt nog skickade jag min fru Mandy ett sms, i forskningssyfte, och frågade när hon kände sig först ekonomiskt oberoende. Hennes svar var helt annorlunda än mitt.

Mandy säger att hon kände att hon inte längre behövde oroa sig för pengar när vi nådde ett års utgifter på vårt akuta sparkonto.

Jag måste hålla med henne, för den milstolpen gav mig mycket sinnesro. Att ha 12 månaders utgifter i en akutfond innebär trots allt mycket kan gå fel med vår ekonomi och vi skulle fortfarande ha tid och utrymme att lista ut det hela.

3 viktiga FIRE-principer och hur du vet att du är på rätt spår

Om du strävar efter ekonomiskt oberoende men framsteg känns långsamma, vet att din väg till ekonomisk frihet kommer att ha många stötar på vägen. Om du är som jag, kanske du också upptäcker att du närmar dig ekonomisk frihet i spurter, och att allt inte träffar dig på en gång.

Nyckeln för de som söker FIRE är att vara på utkik efter de “aha-ögonblick” som säger att du är på rätt väg. Oavsett vad någon säger så blir du inte ekonomiskt oberoende över en natt. Istället kommer du förmodligen att nå flera olika etapper under de månader och år det tar att komma dit.

Inte bara det, men du bör sträva efter att anta rätt tänkesätt för FIRE. För det mesta innebär detta att vara villig att tänka annorlunda om hur världen fungerar och hur den borde fungera, och vara öppen för att gå din egen väg.

Vilka är nyckelprinciperna för FIRE – eller de viktigaste förändringarna i tänkesätt som kan ta dig dit? Baserat på min personliga erfarenhet, här är vad jag tror att de är.

Nyckelprincip #1: Tacksamhet för det du har

Enligt min åsikt är att vara tacksam för vad du har (och vad Gud har gett) ett av de viktigaste stegen någon kan ta. Även om saker och ting inte riktigt går som du vill, och om livet ibland verkar dystert och eländigt, finns det alltid något vi kan vara tacksamma för.

Med det sagt rekommenderar jag att vara tacksam och hungrig — Som i, var inte så tacksam för att du blir självbelåten och slutar trycka på för mer i ditt liv.

Fortsätt att underhålla tanken att det finns alltid något annat du kan lära dig, fler erfarenheter du kan ha och mer visdom att få genom att prova nya saker. Och om du försöker något och misslyckas, leta efter lärdomarna du kan hitta i det misslyckandet och var tacksam för att du fick chansen att lära dig dem.

Nyckelprincip #2: Böj dina djärva avsikter

En annan nyckelprincip för att uppnå ekonomiskt oberoende är att vara villig att dela dina mål med världen – högt och utan att tveka.

I ditt eget liv kanske du har märkt att människor som driver FIRE inte kan sluta prata om det. Detta beror på att FIRE-entusiaster vanligtvis har en viktig sak gemensamt: de är modiga nog att visa upp sina djärva avsikter oavsett vad någon tycker.

Låt oss säga att du har den djärva avsikten att uppnå ekonomiskt oberoende och gå i pension vid 35. Varför inte ta det målet och lägga upp det på din Facebook-sida? Börja dela det med din familj och glöm inte att berätta för dina vänner.

Chansen är stor att du förmodligen kommer att få mycket mer kritik än stöd från dina kamrater, men vem bryr sig egentligen?

De flesta som driver FIRE bryr sig faktiskt inte alls om vad andra tycker. Det är en del av anledningen till att de kan leva annorlunda, spara en stor andel av sin inkomst och sluta försöka hålla jämna steg med Joneses i första hand.

Nyckelprincip #3: Fullständig frigörelse av det förflutna

Slutligen måste du se till att din framtid är större än ditt förflutna – som i, låt inte dina tidigare misstag definiera vem du är idag och vem du kan bli.

Jag vet av erfarenhet att det är alldeles för lätt att fokusera på alla misstag du har gjort och möjligheter du har missat. Tro mig, jag har gjort mer än min del av benhåriga misstag som lätt kunde ha spårat ur mig, men här är jag.

Nyckeln för alla som driver FIRE är att ha lite ödmjukhet för situationen samtidigt som du aldrig låter dina tidigare misstag hålla dig tillbaka. Du måste vara villig att sätta dig själv där igen och igen, veta att du kan misslyckas. Saken är att varje misslyckande har en läxa, och ibland leder dessa lektioner dig till något stort precis runt hörnet.

Kanske hoppade du över pensionssparandet tidigt i din karriär och känner dig efter där du borde vara. Även om du definitivt missade genom att inte komma igång tidigt, kan du bara kontrollera de steg du tar för att nå ditt mål just nu.

Kanske gjorde du en dålig investering och förlorade pengar vid ett tillfälle, vilket är något de flesta investerare har gjort åtminstone några gånger. Istället för att dröja vid det misstaget måste du lära dig att minska dina förluster, hitta lärdomen i röran och gå vidare.

Varför? För alternativet går inte framåt, och det kommer inte att nå dit du vill vara.

Poängen: Släpp det förflutna och inventera var du är nu. Därifrån, ta reda på en plan för att nå dina mål, och sluta inte förrän du kommer dit.

liknande inlägg

Leave a Reply