Spendera pengar på college – minnen, ånger och lärdomar

2
Spendera pengar på college – minnen, ånger och lärdomar

Nyligen har jag städat hus – både bokstavligt och bildligt. Men mer specifikt, sålla genom garderober och hyllor och källarcontainrar. Försöker förstå en del av röran som tar plats i mitt hus.

Jag har bott här i alla fem år. Men av någon anledning känns det som att saker har ackumulerats i decennier. Så jag tänkte att det var dags rensa ut lite röran, för att eliminera de överflödiga föremålen som överväldigar mitt boende. Och egentligen, att bedöma föremål av verkligt värde för att behålla långsiktigt samtidigt som saker och ting tar upp plats till ett minimum.

Och eftersom det bara hände så hade jag redan varit det dela upp en del av mitt hushålls personliga egendom; det verkade lämpligt att rensa ut lite annat trassel under denna process också. Efter att ha dragit ut flera stora plastbehållare ur min krypgrund i källaren visste jag att jag hade löst mitt arbete.

De innehöll äldre än gamla fotoalbum. Skokartonger med minnen. Kakformar fulla med polaroids. Fotocollage på kartong, textade med tidningsutklipp. (Jag är en sådan produkt från 90-talet)

Vad har detta att göra med att spendera pengar på college?

I en av de nämnda lådorna hittade jag en gammal collegejournal. Det måste ha varit från någon obligatorisk engelsk kompositionsklass. Och det var superintressant att läsa några av mina dagliga tankar från ungefär 27 år tillbaka. Med det fick jag också en hel del insikt i mitt nittonåriga jag.

Å ena sidan ser jag aspekter av mitt nuvarande jag i skrivandet av mina yngre dagar. Å andra sidan vill jag ta den där tjejen i axlarna och skaka henne tills kulorna i hennes hjärna faller i linje. Som, “Kom igen, flickvän! Du kan bättre än så! Använd hjärnan som jag vet finns i ditt vackra lilla huvud! Du är smart – sluta försöka dölja det! Vem bryr sig vad folk tycker??”

Idén

Min övergripande plan är att granska inläggen i denna kompositionsbok och reflektera över dem idag. Är efterklokskap 20/20? Varför är det såklart! Det är också ganska kul att se var mitt sinne befann sig för så länge sedan, och om någon av mina åsikter har förändrats sedan jag, liksom, mognat och sånt.

Så här är ett inlägg som jag tycker är mycket passande för den här bloggen. Ibland det vaxer lite poetiskt (som många av bidragen gör, av någon konstig anledning. Antar att jag hade en känsla för det dramatiska förr i tiden). Men i grunden handlar det här inlägget om min kamp med att spendera pengar på college.

Apropos, nej??

Nedan kan du se ett foto på själva journalanteckningen från min kompositionsbok. Men här är vad som skrevs i anteckningsboken i sin helhet:

“12/13/93 —

Jag spenderar pengar så fritt; man skulle tro att jag har det.

Svaret på Freuds *****-avundsjuka — lägg ett kreditkort i en kvinnas ivriga hand. Känslan av makt, upprymdheten, meningen med livet uppenbaras för mig! Spendera allt du kan. Gör det nu! För i slutet av månaden kommer tårarna säkert att rinna. Inget ätande på en vecka. Men den nya tröjan var verkligen värd det. Var det inte det? Jag köper batteridrivna, handhållna symaskiner. Jag köper en akrylpensel, men inga akrylfärger. Jag köper ett par flashiga örhängen som fångar mitt öga för en bråkdel av en sekund. Jag köper.”

Spendera pengar på college – minnen, ånger och lärdomar

Granska bevisen

Här är några punkter från det här stycket som omedelbart faller på mig:

 • Det övergripande temat är att på college spenderade jag pengar när jag inte borde ha gjort det. Det finns ett erkännande där – att veta att jag inte borde köpa det här men gör det ändå.
 • Referens till Sigmund Freud — jag har ingen aning om var det kom ifrån! Jag har aldrig, någonsin gått en psykologikurs på gymnasiet eller college. Jag har aldrig studerat freudianska teorier, psykoanalys, psykopatologi eller något liknande. Ärligt talat tror jag att jag bara var en ung punk som försökte låta “vuxen” och försökte få fram en chockerande reaktion från min professor och klasskamrater. Riktigt mogen, Rose.

* Sidanteckning: Den där hänvisningen om att sätta en kreditkort i en kvinnas hand. *suck* Det är som att vi inte har tillräckligt med problem med att försöka främja jämställdhet. Så här är jag och vidmakthåller stereotypen själv. Jag vet, jag vet – det här var tidigt 90-tal, så jag var inte riktigt lika “vaken” när det kommer till feminism. Men bara det faktum att jag skrev detta uttalande är skrämmande för mig att läsa.

 • De tunga uttalandena, som gör narr av mig själv, titta på hur lättsinnig jag är med pengar – ett slags självironiskt sätt att påpeka det uppenbara. Jag vet att jag köper dumma saker. Men medan han gick på college, jag kan på något sätt inte stoppa utgifterna.
 • Objekten som listas längst ner: symaskin, pensel, örhängen. Impulsköp? Bara en massa skit? Jag undrar om jag köpte för att köpa eller om det låg en avsikt bakom det. Till exempel, köpte jag symaskinen för att jag hade gått en kostymdesignkurs som en del av min teaterinriktning (på den tiden)? Köptes örhängena för att passa med en klänning till en av mina kvinnoföreningar? Och hur viktiga var dessa saker för att motivera att man inte äter på en vecka? (Vilket jag är säker på var en massiv överdrift).

Vad jag lärde mig

Vad tog jag med mig av att läsa det här inlägget om att spendera pengar på college? När jag läste det här journalinlägget skrev jag för så många år sedan; Jag kan se mönster och likheter med problem som jag har mött under åren. Min impuls att göra inköp utan en hel del eftertanke. Att köpa saker som inte är nödvändiga men fyller ett kortvarigt behov.

Oavsett om det är tristess, osäkerhet eller grupptryck, kändes skulden efter att ha köpt något oseriöst. Att veta att jag borde vara bättre med min pengahantering, men ändå trotsigt spendera pengar som inte borde spenderas. Jag kan identifiera mig med den här 19-åriga versionen av mig själv, som spenderar pengar på prydnadssaker och krimskrams och framtida imaginära hobbies som aldrig riktigt blir av.

Jag gick på ett ganska dyrt college (mest på stipendier och ekonomiskt stöd). När jag tog examen 1996 uppgick mina studielån till ungefär 10 000 USD, inte i närheten av beloppet studielåneskuld de flesta högskoleutexaminerade möter idag.

Men mina kamrater hade trustfonder, BMW:s och mysiga ledande befattningar som väntade på dem när de tog examen. För att “pappa” ägde ett företag men ville att de skulle få en ordentlig utbildning först. Jag var osäker och ville desperat passa in. Och på många sätt det Osäkerheten finns kvar inom mig än i dag.

Vad jag önskar att jag hade lärt mig

Vad jag önskar att den här historien skulle ha påverkat mitt framtida pengatänkande. Om jag kunde gå tillbaka i tiden och ha ett samtal med mitt 19-åriga jag, skulle jag ha flera saker att säga – en av dem är vikten av att vara sann mot sig själv och fördelen med individualitet.

Livet är för kort för att låtsas vara någon du inte är. Omfamna istället din kreativitet och dina egna omständigheter. Varför försöka vara fransk vanilj eller smörpekannöt när du kan vara regnbågssorbet eller jordnötssmörfudge?

När jag tittar på mig själv idag, med mina flashiga mönstrade receptglasögon och mina rosa höjdpunkter, vet jag att jag skulle aldrig ha varit djärv nog att sporta en sådan look i det förflutna. Mitt huvudmål då var trots allt att smälta in i publiken.

Men om jag bara hade vågat kliva ut, luta mig in i mitt obehag – jag kan ha dykt upp på andra sidan av de fyra åren som en mer självsäker person. Och med det sagt, jag kanske hade varit mer säker i min penninghantering. För när du fokuserar mer på meningsfulla upplevelser och personliga relationer har du mindre behov av att samla materiella ägodelar.

Hur man använder Framåt – Sammanfattning

Det jag lärde mig om mig själv som jag skulle kunna använda för att göra förbättringar i framtiden. Denna skrivuppmaning lyfte fram några saker:

 • Mina problem med pengar och utgifter går längre tillbaka än jag ens insåg. Även om det är lite av en lättnad att inse att detta inte bara är en vana som jag tagit på mig slumpmässigt, gör det också klart att detta problem fortfarande kräver arbete i framtiden. Bara för att jag inte längre är skuldsatt betyder det inte att det kommer att gå smidigt härifrån och ut. Jag måste jobba hårt för att vända på utgiftstänket så jag hamnar inte i en liknande pengagrop i framtiden.
 • Förnekelse har vidmakthållit min konsumtionsvana under åren. Redan när jag skrev det här stycket erkänner jag att jag inte borde spendera pengar på college som jag inte hade, men jag gör det ändå. Det är ett mönster som jag har fortsatt att se genom åren. Ha en maxat kreditkort, och sedan skaffa en till på något sätt så att vi kunde betala för basebollutrustning, eller kläder för tillbaka till skolan eller en semester. Det räcker inte att äga sina fel – dessutom måste du agera för att förbättra dem.
 • Kreativitet har alltid varit en del av mitt liv. Jag brukade ha en känsla för den dramatiska och till och med en lite poetisk sida. Någonstans längs min väg verkade jag förlora den aspekten av mitt liv. Men under de senaste åren har jag återupptäckt min kärlek till att skriva genom den här bloggen. Även om det har varit lite stopp-och-gå på sistone, tror jag att det finns en fördel för mig att fortsätta med detta. Inte bara för min egen emotionellt välmående men också i hopp om att jag kan hjälpa andra som kämpar i liknande situationer.
 • Dessutom är det bra att ha lite hobbys. Oavsett om det är skrivande, sömnad, chokladtillverkning eller sudokulösning. Okej, så jag kanske aldrig lärde mig att använda en symaskin eller måla med akryl. Och jag bär nästan aldrig örhängen längre. Men att hitta ett sätt att utöva ditt kreativa sinne gör livet roligare. Dessutom kanske du hittar några vänner som tycker om att göra samma saker.

Minnen av att spendera pengar på college

Och nu, tillbaka till er –

 • Har du någonsin fört en dagbok? Har du någonsin gått tillbaka efter några år för att läsa inläggen? Lärde du dig något om dig själv av att göra det?
 • Tror du att vi kan förändras, eller är vi för alltid avsedda att vara samma människor som vi växte upp?
 • Har du några exempel på misstag du gjort tidigare som du kunde rätta till och undvika att replikera framöver?

Slå till mig i kommentarerna!

liknande inlägg

Leave a Reply