Undvik din bubbla – av dollar och data

25
Undvik din bubbla – av dollar och data

Varje år när jag går hem på Thanksgiving påminns jag om hur annorlunda min värld är från den typiska amerikanen. Och jag är inte talar om skillnaden mellan att bo i New York City och förorterna i södra Kalifornien (där min familj kommer ifrån). Nej, det är mycket större än så. Det är skillnaden mellan vad jag tänker på i vardagen och vad resten av min familj brukar tänka på. Det är som att vi lever i olika universum.

Medan Twitter skämtade hela helgen om hur Thanksgiving-konversationen skulle domineras av kryptovaluta, NFTs och Metaverse, tog inte en enda person upp dessa ämnen. Web3 nämndes inte. Det nämndes inget om DAO. Ärligt talat så var det i princip inget snack om ekonomi alls. Faktum är att det enda som nämns om aktiemarknaden kom från min 87-åriga farbror som påminner mig årligen av alla aktier han kunde ha köpt som yngre men inte gjorde det.

Men här var jag redo att förklara för min familj varför jag spenderade nästan 200 USD på att INTE köpa en kopia av den amerikanska konstitutionen. Men jag behövde aldrig för det kom aldrig upp. Ingen i min familj pratade om det.

Så vad pratade de om?

De pratade om stigande gaspriser (inte de där bensin priser) och den krossa och gripa rån som händer i San Francisco. De pratade om vad som hände i deras liv. De skrattade åt gamla minnen. De planerade framtida resor som de ville ta. Men de diskuterade inte pengar. Inte alls.

Men när jag tittade på Instagram eller Twitter stod jag ansikte mot ansikte med min verklighet. Även på Thanksgiving day var folk ute och handlade om råd om pengar. Inga lediga dagar, eller hur?

Kontrasten mellan informationen jag konsumerade och informationen de konsumerade kunde inte ha varit tydligare i det ögonblicket. Och det hade en djupgående effekt på mig. En effekt större än tidigare år. Kanske märkte jag det bara för att jag inte hade sett min familj tillsammans på två år (tack COVID). Eller så var det för att jag har varit så fokuserad på att växa den senaste tiden mitt Instagramkonto.

Vad det än var fick det mig att inse hur partisk min världsbild är. Det fick mig att inse hur mycket min karriär hade påverkat mitt tänkande. Jag skrev nyligen om hur både krypto- och amerikanska aktier kan vara i små bubblor, men här levde jag i en ännu större. Jag säger inte detta för att förringa mig själv, utan som en påminnelse om hur svårt det kan vara att ha en verkligt objektiv synvinkel.

Till exempel argumenterade jag nyligen för att Metaverse skulle misslyckas eftersom jag inte kunde se varför folk skulle spendera all sin tid där. Den verkliga världen verkade bara för tilltalande och också Lindy. Men så läste jag en intervju mellan Niccolo Soldo och Marc Andreessen där Andreessen hävdar att mitt missförstånd av Metaversen beror på vad han kallar “verklighetsprivilegiet”. Andreessen säger:

En liten procent av människorna lever i en verklig miljö som är rik, till och med överfull, med härlig substans, vackra miljöer, riklig stimulans och många fascinerande människor att prata med, och att arbeta med och att dejta. Det här är också *alla* personer som får ställa undersökande frågor som din. Alla andra, den stora majoriteten av mänskligheten, saknar verklighetsprivilegium – deras onlinevärld är, eller kommer att bli, oändligt mycket rikare och mer tillfredsställande än de flesta av den fysiska och sociala miljön runt dem i den verkliga världen utan citat.

The Reality Privileged kallar förstås denna slutsats för dystopisk, och kräver att vi prioriterar förbättringar i verkligheten framför förbättringar i virtualitet. Till vilket jag säger: verkligheten har haft 5 000 år på sig att bli bra, och den saknas helt klart fortfarande bedrövligt för de flesta; Jag tror inte att vi ska vänta ytterligare 5 000 år för att se om det till slut täpper till klyftan. Vi borde bygga – och vi bygger – onlinevärldar som gör livet och arbetet och kärleken underbart för alla, oavsett vilken nivå av verklighetsförlust de befinner sig i.

Ur detta perspektiv är det uppenbart att jag inte borde ha varit så skeptisk till Metaverse. Men min vardag tillät mig inte det. Jag var tvungen att flytta bortom min världsbild för att se saker klart. Det påminner mig om de inledande raderna till Det här är vatten, det berömda inledningstalet som hölls av den bortgångne David Foster Wallace:

Det är dessa två unga fiskar som simmar med och de råkar träffa en äldre fisk som simmar åt andra hållet, som nickar mot dem och säger ”morgon, pojkar. Hur är vattnet?” Och de två unga fiskarna simmar vidare en stund, och till slut tittar en av dem på den andra och säger “Vad fan är vatten?”

Introt sätter alltid ett leende på läpparna och avslöjar en djupare sanning – du är den unga fisken och det är jag också.

Men det gör du inte känna på det sättet gör du? Du spenderar förmodligen det mesta av din tid med att tro att du har ett objektivt grepp om verkligheten. Du väger frågorna. Du närmar dig saker rationellt. Jag känner likadant.

Men då och då får jag en påminnelse om att saker och ting inte alltid är som de verkar. Det kanske jag inte vet så mycket som jag tror att jag gör. Detta är inte en brist på självförtroende utan en dos ödmjukhet.

För vi lever alla i bubblor. Vissa av dessa bubblor är gjorda av pengar. Vissa är gjorda av kraft. En del av stolthet. En del av hat. En del av lust. En del av förlust. Frågan är inte om du är i en bubbla, utan hur ofta kommer du ut ur den? Hur ofta flyr du din bubbla för att se världen i ett annat ljus?

För att misslyckas med att fly kan leda till ett oförskämt uppvaknande. Du kan jaga pengar eller makt eller skönhet eller någon annan idé som till slut leder dig vilse. Du kan vinna det spelet, men förlora dig själv i processen. Segrare i strid, men besegrade i krig. För det finns mer i livet än vad som finns i din bubbla. Du måste bara fly det då och då för att ta reda på det.

Tack för att du läste!

Om du gillade det här inlägget, överväg att registrera dig för mitt nyhetsbrev.

Det här är post 270. Alla koder jag har relaterat till det här inlägget kan hittas här med samma numrering: https://github.com/nmaggiulli/of-dollars-and-data


Var man kan investera 10 000 $ just nu

Investerare står inför ett dilemma. Den globala pandemin har totalt stört marknaderna. och att hitta lovande investeringar är svårare än någonsin. Bloomberg frågade experter var de skulle investera just nu och de rekommenderade överväldigande alternativ som konst.

De ultrarika har trots allt lagt sina satsningar på konst i århundraden. Från Rockefellers till Bezos och Gates – alla samlar aktivt på konst.

Det finns några huvudorsaker till varför 1.) Priserna på samtida konst har ökat med 14 % årligen i genomsnitt (1995-2020) 2.) Den totala rikedomen inom konst förväntas öka med ytterligare 51 % till 2026 3.) Den har den lägsta korrelation till offentliga aktier av någon större tillgångsklass, enligt Citi.

Tack vare Mästerverk du kan investera i konst (Banksy, Monet, Basquiat) utan att behöva miljoner. Jag har personligen investerat i fem olika verk på Masterworks och planerar att tilldela fler. Av dollar och dataläsare hoppa över deras väntelista så att du kan börja investera i konst idag.*

*Ser varning

(Inkluderandet av sådana annonser utgör eller innebär inte stöd, sponsring eller rekommendation därav, eller någon anslutning till dessa, av innehållsskaparen eller av Ritholtz Wealth Management eller någon av dess anställda. För ytterligare annonsfriskrivningar Klicka här.)

liknande inlägg

Leave a Reply